HBB BAŞKANI SAVAŞ: HATAY KAZANDIKÇA TÜRKİYE KAZANACAK

Hatay sahip olduğu endemik, tıbbi ve aromatik bitkiler EXPO ile dünya pazarına ‘Merhaba’ demeye hazırlanıyor.

Bu konuda yoğun çaba harcayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da değerli bitkilerin yetiştiği üretim seralarını ziyaret etti.

Antakya-Defne bölgesindeki EXPO alanının yakınında bulunan seraları gezen Savaş, Hatay’ın en’leri arasında yer alan bitkiler hakkında açıklama yaptı.

“AVRUPA İLE YARIŞIR DURUMDAYIZ”

EXPO yolculuğunu daha sağlıklı ve huzurlu yapabilmek için Hatay’ın en’lerinden faydalanmak istediklerini söyleyen Savaş, “Avrupa’da 12 bin bitki çeşidi varken Türkiye’de de 12 bin bitki çeşidi var. Bunun için Türkiye eşittir Avrupa diyebiliriz. Özellikle endemik, tıbbi ve aromatik ile doğal bitkiler konusunda Avrupa ile yarışır durumdayız” dedi.

“BURASI KADINLARIMIZ İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN HALİNE GELECEK”

Ansiklopedilerde görülebilen birçok bitki ile bu seralarda yan yana olduğunu söyleyen Savaş, “Bitkilerimiz burada üretiliyor. İnşallah bundan sonraki süreç içerisinde ticaretin tam kalbinde olacak. Burası eğitim ve üretim tesisi gibi organizasyonları yaptığımız bir sera. Bu serayı HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığındaki arkadaşlarımız yaptı. Burası çok yakın gelecekte kırsal kalkınma planımızla birlikte ekonomik durumu iyi olmayan kadınlarımız için biçilmiş kaftan haline gelecek” dedi.

AMAÇ PAZAR PAYINI ARTTIRMAK

Kadın üreticilere bu seralarda eğitim vereceklerini de söyleyen Savaş, “Bu alanda dünyada 50 milyar dolarlık bir pazar payı var. Bunun 5 milyon doları ülkemize kazanç olarak geliyor. İnşallah bu 5 milyon doları 5 milyar dolara çıkaracak projeler buradan ve bizim kadınlarımızın elinden çıkacak” diyerek kadınların ürettiği ürünleri pazarlayacaklarını ve ekonomilerine katkı sunacaklarını söyledi.

Dünyada tıp, kozmetik ve süs alanlarında kullanılan yükte hafif pahada ağır bu bitkileri bu seralarda üreteceklerini ve üretimine katkı sağlayacaklarını belirten Savaş aynı zamanda vatandaşların ekonomilerine destek olacaklarını ifade etti.

EXPO’nun kırsal kalkınma planlarının merkezinde olduğunu da sözlerine ekleyen Savaş, bu seraların da EXPO’nun mutfak kısmını oluşturduğunu açıkladı.

SERALARDA AYLIK ÜRETİLEN 20 BİN SÜS BİTKİSİ HATAY’IN FARKLI NOKTALARINDA SERGİLENİYOR

Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak bu seralarda ayda 20 bin süs bitkisi ürettiklerini ve bu üretilen bitkileri şehrin cadde, meydan, park, tretuvar ve bulvarlarına ekerek vatandaşlarla buluşturduklarını sözlerine ekleyen Savaş, “Vatandaşlarımızı ve misafirlerimizi bu bitkileri görmek için bitki müzelerimize davet ediyorum. Aynı zamanda doğal yetişme alanlarında da görebilirler. Herkesi EXPO’ya hazırlığa, seyretmeye ve yardım etmeye davet ediyorum. EXPO hepimizin” diyerek çalışmaya devam edeceklerini ve Hatay kazandıkça Türkiye’nin kazanacağını ifade etti.

NAZAN SAVAŞ’A ANNELER GÜNÜ SÜRPRİZİ

Başkan Lütfü Savaş’a ziyareti sırasında eşi Nazan Savaş da eşlik etti. Seraları birlikte gezen ve mis kokulu bitkileri yakından inceleyen Savaş çifti bitkiler hakkında HBB uzmanlarından detaylı bilgi aldı. Ziyaretin sonunda serada çalışan HBB personeli Nazan Savaş’a Anneler Günü vesilesi ile gül hediye etti.

Tarih: 11/05/2021