HATAY'DA TATMANIZ GEREKEN 10 LEZZET

1. Abugannüş

Mangal ateşinde ya da taş fırınlar da közlenmiş patlıcan, domates ve biberle yapılır. Bol zeytinyağı ve nar ekşisiyle servis edilir.

 

2. Cevizli Biber

Ceviz ile beraber Kleyde biberlerin bakır havanda dövülmesiyle yapılır. Mezelerin olmazsa olmazıdır. Zeytinyağı ve nar ekşisi ile servis edilir.

 

3. Humus

Haşlanmış nohut, tahin ve limon suyunun karışımı ile hazırlanan bir mezedir. Tereyağında kavrulan süneberle servis edilir.

 

4. Zeytin Salatası

Yöremize has yeşil zeytinlerin bakır havanda tek tek kırılmasıyla yapılır. Zeytinyağı ve nar ekşisiyle servis edilir.Hem kahvaltılarda hem de meze olarak tüketilir.

 

5. Kekik Salatası

Dağlarımızda yabani olarak yetişen taze zahterin soğuk sıkım zeytinyağıyla buluşmasıyla hem kahvaltı da hem meze olarak tüketilen salata çeşididir.

 

6. Çökelek Salatası

Hem taze çökelekle hem de sürkle yapılan her mevsim sofralar da yer alan salata çeşididir. Bol zeytinyağıyla servis edilir.

 

7. Sarmaiçi

Kleyde biber, zeytinyağı ve nar ekşisiyle ince bulgurun kashada yoğrulmasıyla kadınların misafir aldığı günler de sofralarında mutlaka ikram ettikleri mezedir. Bol yeşillik ve asma yaprağıyla servis edilir.

 

8. Öcce

Yöremize özgü bakır öcce tavasında kızartılarak yapılan mezedir. Cevizli biberle servis edilir.

 

9. Kaytaz Böreği

Mayalı ve yağlı hamurun dörde katlanarak üzerine kıyma harcının yerleştirilmesiyle yapılır. Özel gün yemeklerinin, davetlerin vazgeçilmezi bir börektir. Ayalı çorbayla servis edilir.

 

10. Aşşür

Bayramlarda ve özel günlerde yarma ve etin ağır ateşte yavaş yavaş pişirilmesiyle yapılır. Çömçeyle dövülerek üzerine cevizli ve süneberli tereyağı dökülerek servis edilir.